close
BANANOWY BANAŁ

BANANOWY BANAŁ

13 grudnia 2017466Views

Lubię banany żółte jak słońce. Jak tylko za mocno dojrzeją to nie daje radych ich zjeść, a niestety często się zdarza, że nakupuję bananów, a potem nie ma komu ich zjeść. Znalazłam rozwiązanie i im bardziej dojrzałe banany, tym lepsze wychodzi ciasto, chlebek. jak zwał, tak zwał. Dziele się z Wami przepisem, który jest mega prosty, szybki. Robię te ciasto z myślą, że jakiś czas temu wyrzuciłabym  dawno te sczerniałe banany, a teraz je przerabiam na świetne ciacho. Jem je rano do kawy lub jako drugie śniadanie.

Można je zrobić z 3 lub 4 bananów i wtedy odpowiednio modyfikować proporcje.

 

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 60 gram mąki kokosowej ( może być ryżowa, dodaj taką jaką masz w domu)
  • 3 łyżki oleju kokosowego ( może być zwykły olej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych ( typu kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, wanilia – dodaj to, co lubisz)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki płynnego słodu ( ja używam miodu, ale może być syrop z agawy, syrop klonowy itp.)

 

Banany obieram, kroje na mniejsze kawałki i rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaje jajka, miód, olej kokosowy. Mieszam całość widelcem. Nie trzeba nawet miksera. Następnie dorzucam suche składniki czyli mąkę z przyprawami i dokładnie łącze wszystkie składniki. Całość przelewam do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 1 godzinę w 180 stopniach. Ciasto wyjmuję z foremki dopiero jak ostygnie.

 

Prawda, że proste, a jakie smaczne.

Mpassions