close
FASOLOWA PASTA W TRZECH ODSŁONACH

FASOLOWA PASTA W TRZECH ODSŁONACH

2 maja 2017112Views

Odkąd zaszłam w druga ciążę przestałam jeść mięso po prostu przestało mi smakować. Na początku myślałam, że to stan bogosławiony spowodował we mnie takie przemiany, ale okazało się, że tak mi już zostało. Mięso nagle wyparowało z mojego  menu co spowodowało, że zaczęłam  otwierać się na nowe smaki. Kolejnym  etapem moich zmian żywieniowym  był fakt, że przestał mi służyć nabiał.Po prostu po produktach mlecznych źle mi było na żołądku. Nie wyeliminowałam go całkowicie, bo ser żółty, parmezan, ser feta uwielbiam i nie potrafię z nich zrezygnować.  Kiedyś nie wyobrażałam sobie śniadanie bez jogurtu, jadłam je na potęgę i przeszło mi. Oprócz tego, że przestały  mi służyć, to przestałam mieć na nie ochotę. Zatem jak coraz więcej produktów eliminuje ze swojego menu, tym bardzie poszukuję, szukam zamienników. Właśnie pasta fasolowa jest takim zamiennikiem. Pamiętam taki dzień jak byliśmy ze znajomymi na wyjeździe biegowym u „Dziadka” i właśnie gospodarz zaserwował nam po prostu gotowana fasole Jaś z majerankiem. O jakie to było wyborne. Cała micha fasoli rozeszła się w mig. Ten smak zachęcił mnie do przygotowania pasty fasolowej w trzech odsłonach: z suszonym majerankiem, wędzoną słodka papryka i bardziej orientalnie z kuminem.

 

Składniki:

  • puszka odsączonej białej fasoli albo szklanka ugotowanej ( ja zazwyczaj korzystam z tej z puszki, z oszczędności czasu)
  • łyżeczka musztardy
  • ząbek czosnku ( czasami daje, a czasami nie , nie przepadam jak czuje czosnek na treningu)
  • suszony majeranek ( dodaj go tyle, na ile masz ochotę, ja daje sporo, bo to w tej przyprawie tkwi aromat tej pasty )
  • wędzona papryka
  • kumin mielony lub jak masz więcej czasu możesz rozgnieść ziarenka w moździerzu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprze

Fasolę z musztardą, czosnkiem i olejem miksuję na gładka masę. Tak przygotowana pastę dziele na trzy miseczki. Do każdej miseczki dodaję inna przyprawę i dokładnie mieszam:

majeranek

wędzona paprykę

kumin

Pasta fasolowa fajnie zajada się na kanapkach, ale też nadaje się jako dip do warzyw. Tak naprawdę do przygotowane bazy fasolowej możesz dodać swojej ulubionej przyprawy. Następnym razem musze przygotować sobie ze świeżą bazylia lub kolędrą.

 

Mpassions życzy smacznego