close
Tarta warzywna

Tarta warzywna

14 stycznia 2017141Views

W zimowy wieczór naszła mnie ochota, żeby przygotować coś ciepłego, smacznego, pełnego warzyw, ale żebym nie musiała spędzić nad tym wiele czasu. Zużywam tylko te produkty, które mam w kuchni. Zatem będzie tarta warzywna – ogromną zaletą tej potrawy jest to, że smakuje od razu podana, jak i na drugi dzień zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można do niej dodać właściwie wszystko co ma się pod ręką, to co znajdziemy w naszej lodówce. Oczywiście mam na myśli rzeczy jadalne 🙂

Zatem do dzieła

Spód:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • odrobina zimnej wody

Wypełnienie:

  • 200 g cukinii
  • 200 g pieczarek
  • garść suszonych pomidorów
  • garśc pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju ( ja używam oleju z suszonych pomidorów)
  • 4 jajka
  • 150 g sera żółtego
  • 200 ml śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • sól himalajska
  • pieprz
  • przyprawy według uznania ja dodałam suszona bazylię, oregano i chilli

Ze składników na spód zagniatam ciasto. Zdecydowanymi ruchami ugniatam ręką wszystkie składniki. Nie przejmuj się, że początku składniki nie tworzą zwartej całości. Pod wpływem ciepła Twojej dłoni masło będzie się rozpuszczało  i składniki utworzą kulę. Chowam ją do lodówki .Przygotowuję okrągłą foremkę do tarty, smaruje ją masłem.

Wcześniej przygotowanym schłodzonym ciastem wylepiam natłuszczoną foremkę. Nakłuwam widelcem całe ciasto.Piekę około 15 minut w piekarniku na termoobiegu na 200 C.

Cukinię myję i kroję  na ćwiartki, pieczarki obieram i kroję na plasterki, cebule i czosnek trę na tarce zwanej mandoliną. Suszone pomidory kroję w paski.Cebulę z czosnkiem podsmażam na oliwie z suszonych pomidorów aż się zarumienią. Następnie dorzucam pieczarki, cukinie i suszone pomidory. Chwilę smażę.

Następnie do miski wbijam 4 jajka,wlewam śmietanę i starty ser żółty. Dodaję podsmażone warzywa i przyprawiam do smaku. Ja uwielbiam gałkę muszkatołową, więc tej przyprawy nie żałuję 🙂

Przygotowane wypełnienie wylewam na wcześniej upieczony spód. Na górze układam pomidorki koktajlowe. Całość piekę 30 minut w 180C. Tartę podaje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Mpassions życzy smacznego