close
Wiosenna sałatka zimowa porą

Wiosenna sałatka zimowa porą

22 stycznia 2017161Views

Chce się z Tobą podzielić przepisem na moją ulubioną sałatkę. Zazwyczaj robię ją raz do roku na Wielkanoc i zawsze zadaje sobie to samo pytanie „skoro tak bardzo smakuje mi ta sałatka dlaczego nie robię jej częściej? no właśnie dlaczego? i dziś naszła mnie na tę sałatkę niebywała ochota 🙂

Składniki:

  • paczka makaronu ryżowego
  • paczka surimi 400 gram
  • puszka kukurydzy
  • 1 świeży ogórek
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone
  • pęczek koperku
  • majonez ( lub wersja lżejsza jogurt naturalny)
  • sól
  • pieprz
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • ząbek czosnku (jeśli preferujesz bardziej wyrazisty smak ja robię bez czosnku)

Makaron ryżowy przygotowuję tak, jak sugeruje producent na opakowaniu. Ten co akurat używałam wymaga jedynie 5 minutowego gotowania. Dobrze, aby makaron przestygł nim będziemy łączyć ze sobą pozostałe składniki składniki. Kukurydze odsączam na sitku. Paluszki surimi kroję w około 5 mm plastry. Sugeruję, aby nie kroić w zbyt cienkie plasterki, bo będą się podczas mieszania składników rozpadały. Zarówno ogórek świeży, jak i ogórki kiszone kroje w kostkę i również odsączam na sitku. Jeśli z jakichkolwiek względów nie lubisz, nie możesz ogórka kiszonego sałatka równie dobrze smakuje tylko ze świeżym ogórkiem. Koperek kroję na drobno. Wszystkie składniki oprócz paluszków surimi  mieszam, przyprawiam do smaku i dopiero na sam koniec dodaje paluszki surimi.

Mpassions życzy smacznego